donderdag 20 oktober 2011

Pizza!

Pizzadeeg voor 2-3 pizzabodems:

  • 1 el  suiker
  • 15 g verse gist
  • 215 ml lauwwarm water
  • 450 gram bloem
  • 1/2 tl zout
  • 3 el olijfolie
Bereiding:
  • Los de gist op in het lauwwarme water en voeg de suiker toe.
  • Voeg het zout bij de bloem en meng het er goed onder.
  • Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat traag kneden.
  • Voeg de olie toe.
  • Laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover)
  • In 2-3 stukken verdelen en uitrollen
  • Heb je later bezoek en wil je de pizza's al voorbereiden dan kun je ze heel kort (max 5 minuten) voorbakken op 220 graden en op een rooster laten afkoelen. De voorgebakken bodems mogen nog geen kleurtje hebben. Als ze in de oven opblazen als een ballon dan zijn ze klaar om uit de oven te nemen.
Tomatensaus:
  • Passata + oregano + peper en zout + look

Basis beleg: 
  • Bedruppel de bodem met olijfolie en smeer uit
  • Tomatensaus
  • Mozarella in stukjes 
  • Veel oregano
  • Peper en zout
Extra beleg:
  • Geitenkaas / zongedroogde tomaten / spek
  • Hesp / rode paprika / ajuin / zongedroogde tomaten
  • Ansjovis / kappertjes / champignons / olijven
  • Knoflook / rozemarijn / parmezaanse kaas
  • Aubergines in plakjes (eerst laten uitlekken met zout en grillen) / olijven / pecorino / kappertjes
  • Scampi: scampi marineren in marinade: olijfolie + limoen- of citroensap + zeste + peper + zout + fijngesneden of geperste look + peterselie (of koriander)

woensdag 19 oktober 2011

Meergranen broodjes (350 gram)


Nodig voor 6 broodjes van ongeveer 350 gram:
  • 600 gram meergranen bloem (foresta, cereform)
  • 600 gram witte bloem
  • 6 dl lauwwarm water
  • potje magere yoghurt (125 gram)
  • 1 blokje verse gist (42 gram)
  • 50 gr boter of olijfolie
  • 20 gram zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • eventueel voor afwerking: 1 ei
Bereiding
  • Los de gist op in het lauwwarme water en voeg de suiker toe.
  • Voeg het zout bij de bloem en meng het er goed onder.
  • Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat traag kneden.
  • Voeg de boter of olie toe.
  • Laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover) 
  • In 6 stukken verdelen en opbollen en op een bakplaat leggen
  • Laat 1 uur rijzen, strijk in met ei (volledige ei even loskloppen)
  • Bak 25 minuten op 220 graden.
  • Laat afkoelen op en rooster
Extra tips
  • Van deze hoeveelheid deeg kun je ook 24 à 36 kleine broodjes maken, baktijd: 15 minuten.
  • Eventueel extra's in het brood: sesamzaad, zonnebloempitten, havervlokken
  • Donker brood is moeilijk om met de hand te kneden. Neem als verhouding dan 1/3 donker meel en 2/3 witte bloem.

Krentenbolletjes

Nodig voor 12 broodjes van ongeveer 75 gram:
  • 400 gram bloem
  • 2 dl lauwwarme melk
  • 1 losgeklopt ei (+/- 65 gram)
  • 25 gr verse gist
  • 80 gr goede zachte boter
  • 5 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 200 gram rozijnen
  • eventueel voor afwerking: 1 ei
Bereiding
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en voeg er een beetje van de suiker bij.
  • Voeg het zout en de resterende suiker bij de bloem en meng het er goed onder.
  • Voeg het gistmengsel en ei toe aan de bloem en laat traag kneden.
  • Voeg de boter toe en laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
  • Voeg de rozijnen toen en laat nog even kneden.
  • Laat het deeg 40 min uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover) 
  • In bolletjes verdelen, opbollen en op een bakplaat leggen
  • Laat 1 uur rijzen, strijk in met ei (volledige ei even los kloppen)
  • Bak 25 minuten op 220 graden.
  • Laat afkoelen op en rooster.

Extra tips
  • Van deze hoeveelheid deeg kun je ook 3 broodjes maken van 300 gram, baktijd: 25 minuten.

dinsdag 18 oktober 2011

Spaghetti Matriciana

Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • olijfolie
  • 200 gram spek
  • 2 grote ajuinen
  • 5 teentjes look
  • 500 gram passata
  • 1 glas (2dl) droge witte wijn
  • peper en zout
  • 1/2 theelepel sambal oelek (of pili-pili of een klein pepertje dat ontdaan is van de zaadlijsten)
  • verse basilicum
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • 600 gram macaroni
Bereiding:
  • Verhit de olie in een pan en bak al roerend de ui, het spek, de look op een niet te hoog vuur.
  • Voeg de wijn toe en laat een beetje uitkoken en voeg dan de passata toe
  • Kruid met peper, zout en een sambal oelek
  • Laat alles 15-20 minuten zachtjes koken, onder af en toe roeren
  • Als de saus te droog is, roer je er een beetje kookwater van de pasta door.
  • Voeg net voor het opdienen de verse basilicum onder de saus.
  • Kook ondertussen de pasta in een pan kokend water met zout.
  • Dien op met versgeraspte Parmezaanse kaas.

zondag 9 oktober 2011

Couscous met Kip



Een heerlijke zomerse schotel! Met deze schotel kun je alle gember-weigerachtigen over de brug halen!
Maak je hem klaar in de tagine dan moet je zeker geen extra vocht toevoegen.


Wat heb je nodig voor 4 personen:
  • olijfolie
  • genoeg kip (ongeveer 800 gr.)
  • 2 grote gehakte ajuinen
  • 2 a 3 cm gember, heel fijn gesneden
  • 4 grote wortels
  • 2 fijn gesneden citroenschillen
  • 2 rode paprika's
  • 2 courgettes
  • 2 tomaten
  • 100 gr abrikozen
  • 2 teentjes look
  • safraan
  • cayennepeper
  • sambal oelek
  • veel komijn
  • verse koriander
  • peper en zout
Bereiding:
  • Kip aankleuren en uit de pot nemen
  • Ui stoven, look en gember en sambal toevoegen
  • Kip terug in de pot, samen met de wortelen, safraan en citroenschil
  • 45 min laten stoven, eventueel een beetje water toevoegen
  • Paprika, courgette, tomaten, abrikozen en kruiden toevoegen
  • Nog wat laten pruttelen
  • Ondertussen de couscous klaarmaken
  • Net voor het opdienen de fijngehakte koriander toevoegen