vrijdag 4 november 2011

Wafels met gist

In mijn receptenboek genoteerd als "Wafels Blondeel" (Francine Detaye). Deze zeer lichte wafels waren jaren hét succesnummer voor de jaarlijkse wafelbak van een plaatselijke jeugdvereniging.

Nodig voor 20-30 (?) wafels:
  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist of 10 gram droge gist
  • 3 eieren
  • 100 gram boter
  • 1 pakje vanillesuiker
  • snuifje zout
  • 0,5 liter water
  • 0,5 liter melk
  • 125 gram zelfrijzende bloem
  • 2 eetlepels olie

Bereiding:
Doe in een pan een helft van de melk samen met de boter en verwarm zachtjes totdat de boter gesmolten is. Neem in een tas wat lauwe melk om de gist te breken. Als de boter gesmolten is van het vuur nemen en doe er de overige koude melk en water erbij. Nu niet meer opwarmen. Doe de bloem in een grote kom, maak een kuiltje en breng er de eierdooiers, de vanillesuiker en het snuifje zout in. Meng nu het mengsel met de lauwe melk, water en boter onder de de bloem en meng goed. Voeg er de olie en de gebroken gist onder het deeg alsook de gezeefde zelfrijzende bloem. Klop het eiwit tot sneeuw, vermeng het eveneens onder het deeg. Laat 3/4 uur rijzen.

Dien op met bloemsuiker, kandijsuiker van leffe, konfituur, kriekjes, slagroom, ...
Vries de overschot in en warm ze later op in een broodrooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten