vrijdag 20 juli 2012

Asiatisch hapje "You Lin Ji" - met kip

[Stel je voor: een bordje met een bedje fijngesnipperde sla en krokant gebakken stukjes kip, besprenkeld met een frisse asiatische dressing).

Vorige week donderdag slecht geslapen wegens (positieve) stress! Zondag kookte ik voor beide families en ik zocht nog naar een lekker hapje met niet teveel werk. En het moest eens iets anders zijn. Ayako wist raad: ze had een hapje - gebaseerd op een chinees recept "You Lin Ji" - voor haar bezoek klaargemaakt en dat was heel erg in de smaak gevallen. Blind vertrouwen heb ik in Ayako's kookkunst dus werd dit hapje zondag gesmuld zonder proefsessie.

Wat heb je nodig voor een hapje voor 24 personen:

IJsbergsla of krulsla, heel fijn gesneden
3 kippefillets, in blokjes gesneden van 2-3 cm
Plantaardige neutrale olie (bv zonnebloemolie).

Voor de saus, zeer fijn gesneden:
 1 theelepel look
 1/2 theelepel gember
 3 eetlepels lenteui
en ook nog:
 3 eetlepels soya saus
 2 eetlepels azijn (gewone of rijstazijn)
 2 eetlepels sake (verkrijgbaar in de Delhaize)
 1 eetlepel sesamolie
 1 eetlepel suiker

Hoe maak je het:

1. Voeg alle ingredienten voor de saus bij elkaar. Dit kan perfect de dag voordien.

2. Snij de sla heel fijn en dresseer deze op bordjes. (daarop komen de kippenblokjes straks).

3. Kruid de kippenblokjes met peper en zout en wentel ze even in de bloem.

4. Bak de kippenblokjes krokant in plantaardige olie (frituren kan ook).

5. Leg de kippenblokjes op de sla en giet over elk blokje een klein koffielepeltje saus.

Klaar!

(Deze avond de rest van de saus als dipsaus bij satés van biefstuk (bbq) geserveerd, heerlijk!)

(Je kunt het ook als voorgerecht/hoofdmaaltijd serveren: bak de grote stukken kip krokant, snij de kip in stukken en serveer op een bedje sla, overgiet met de saus en serveer er rijst bij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten