zondag 21 oktober 2012

Wortelsoep met gember, citroengras en kokosmelk

Vorige week gesmuld in Oslo in de Søndagsbarn: Tabea's wortelsoep met gember. Dikke soep met een stevige homp bruin brood. Zo dik gesneden. mmm. Veel meer moet een mens (soms) niet hebben om content te zijn. Tabea gebruikt sinaasappelsap voor een frisse zurige smaak. Zelf hield ik het bij citroengras. Deze versie is feestelijk en kan perfect als amuse geserveerd worden. Je maakt ze klaar in geen tijd.

Voor ongeveer 2,5 liter soep:

2 ajuinen
een kleine kilo wortelen
2 teentjes look
2 koffielepels fijngehakte gember
2 steeljtes citroengras
mespunt sambal oelek of pili-pili
1,5 l water
200 ml kokosmelk
zout
verse koriander

Hoe maak je de soep klaar:
  1. Snij de steeltjes citroengras in de lengte in 4 en bindt ze samen met een touwtje. Het touwtje moet lang genoeg zijn zodat je het aan het handvat van de kookpot kunt vastmaken.
  2. Snij alle groenten in stukken. Bak de ajuin en look aan in zonnebloemolie.
  3. Voeg er de gember, wortelen, sambal oelek bij en stoof even mee.
  4. Voeg 1,5 l water toe en ook het bundeltje citroengras. Bindt het koortje vast aan het handvat van de kookpot.
  5. Laat alles koken tot de wortelen mals zijn.
  6. Haal het citroengras uit de soep, voeg de kokosmelk bij de soep en mix deze heel fijn.
  7. Laat de soep nog eens kort opkoken en dien dan op met fijngehakte koriander.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten