Het recept is goed voor ongeveer 1700 gram deeg, hiervan maak je 22 broodjes van 77 gram.
Dag 1, Poolish, 12 a 16 uur op voorhand gemaakt:
Dek de kom af en laat het 12 à 16 uur op kamertemperatuur staan.
Dag 2, Brood maken!
Wat heb je nodig voor het deeg:
- 500 gram bloem ( 300 gr pistoletbloem, 200 gram Maya)
- 500 gram water
- 1 gram gist
Dek de kom af en laat het 12 à 16 uur op kamertemperatuur staan.
Dag 2, Brood maken!
Wat heb je nodig voor het deeg:
- 1001 gram poolisch
- 500 gram pistoletbloem
- 150 gram water
- 20 gram zout
- 10 gram gist
- 65 gram sesamzaadjes
Meng de poolish, bloem, water en verkuimelde gist en meng dit op een trage stand (wacht even met zout en sesamzaadjes). Hou nog een beetje water achter (ongeveer 2-3 soeplepels) zodat je dit er al dan niet kunt bijvoegen naargelang de consistentie van het deeg.
Voeg nu ook het zout en de sesamzaadjes toe en kneed nog een 8 tal minuten.
Het deeg is redelijk kleverig. Olie je handen in met zonnebloemolie of een andere neutrale olie en breng het deeg over in een ingevette kom. Het is handig als je je deegspatel in gewoon koud water onderdompelt dan blijft het deeg er iets minder aanhangen. Draai het deeg in de kom zodat alle zijden olie hebben gehad. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen.
Voeg nu ook het zout en de sesamzaadjes toe en kneed nog een 8 tal minuten.
Het deeg is redelijk kleverig. Olie je handen in met zonnebloemolie of een andere neutrale olie en breng het deeg over in een ingevette kom. Het is handig als je je deegspatel in gewoon koud water onderdompelt dan blijft het deeg er iets minder aanhangen. Draai het deeg in de kom zodat alle zijden olie hebben gehad. Dek de kom af en laat 1 uur rijzen.
Na 1 uur rek jet het deeg lang uit en vouw het deeg in 3 zoals je doet met een brief (google eens op "stretch and fold" en je vindt tal van filmpjes). Draai het deeg 90° en "rek en plooi" het deeg nogmaals. Om vlot te werken met dit toch wat kleverig deeg kun je je handen inwrijven met olie en je spatel in koude water.
Leg het deeg terug in de ingevette kom en laat opnieuw 1 uur rijzen. Rek en plooi het deeg opnieuw.
Laat opnieuw 1 uur rijzen en rek en plooi het deeg opnieuw.
Verdeel het deeg in porties van ongeveer 75 gram en bol op. Gebruik wat bloem op je werkvlak om vlot te werken. Dek de broodjes af met plastiek en laat ze 1 uur rijzen.
Leg het deeg terug in de ingevette kom en laat opnieuw 1 uur rijzen. Rek en plooi het deeg opnieuw.
Laat opnieuw 1 uur rijzen en rek en plooi het deeg opnieuw.
Verdeel het deeg in porties van ongeveer 75 gram en bol op. Gebruik wat bloem op je werkvlak om vlot te werken. Dek de broodjes af met plastiek en laat ze 1 uur rijzen.
Snij de broodjes in. Bak de broodjes 13 minutjes in voorverwarmde oven (240°).
Tip! Voor een goede ovenrijs kun je de broodjes in de oven "schieten". Hoe je dat doet lees je hier.
Je broodjes krijgen een mooie korst als je voor wat stoom zorgt in je oven. Je kunt dit doen met een bakje onderaan in de oven waar je water in kiepert op het moment dat je de broodjes in de oven schuift. Zelf gebruik ik een plantenspuit waarmee ik een paar keer goed op de zijkanten van de oven spuit, kort nadat ik de broodjes in de oven stak. Na 5 minuten verlaag ik de oven naar 210 graden.
Zo ziet je tijdschema eruit:
09:00 | Meng de bloem, water, gist en poolish |
09:05 | Voeg zout en sesamzaad toe Kneed +/- 10 minuten |
09:15 | Breng het deeg in een ingevette kom Laat 1 uur rijzen |
10:20 | Rek en vouw het deeg Laat opnieuw 1 uur rijzen |
11:25 | Rek en vouw het deeg Laat opnieuw 1 uur rijzen |
12:30 | Rek en vouw het deeg |
12:35 | Verdeel in porties, bol op Laat 20 à 25 minuten rusten |
13:00 | Bol de broodjes nog eens extra Laat 1 uur rijzen |
14:00 | Snij de broodjes in |
14:05 | Bak de broodjes +/- 13 minuten in de voorverwarmde oven |
14:12 | Verlaag de temperatuur van je oven |
14:18 | Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten