maandag 17 december 2018

Echte Marrokaanse Tagine met Kip

Nichtje Iris kwam aanzetten met dit lekker recept uit Marokko! Op vakantie kookten ze samen met lokale Berbers een lekkere tajine.  Foto's van nichtje Iris!


 




Orgineel is wel de manier van klaarmaken: de kip wordt met kruiden en ui gebakken en daarop komen de groentjes mooi gestapeld zoals pannen op een dak. Er wordt niet geroerd tijdens het garen. Het resultaat is dat de kip heel kruidig smaakt en de groentjes hun eigen smaak behouden. Daarbij wordt ook een warme salade van groene paprika en tomaat geserveerd.

Voor de tajine schotel heb je nodig (4p)
  • Een tajine
  • 1 kg kip in stukken
  • 2 uien in stukken
  • 6 wortelen
  • 1 daikon
  • 6 aardappelen (vastkokend)
  • 1 courgette
  • 2 tomaten
  • handvol groene olijven (zwarte olijven kan ook)
  • 2 handjes erwten
  • 1 kl gember
  • 2 kl komijn
  • 1 kl gerookte paprika
  • 1 kl kurkuma
  • peper
  • zout

Voor de warme salade:

  • 2 groene paprikas
  • 4 tomaten
  • 1 chili peper
  • peper
  • zout
  • 1 kl komijn
  • 1 tl gerookte paprika
  • 1 tl kurkuma

De Tajine klaarmaken:

Wortelen, daikon, aardappelen en tomaten in schijfjes van 0,5 cm snijden.
Zaadlijsten verwijderen van de courgetten en in staafjes snijden.
De kruiden mengen.
De stukken kip in de kruidenmengeling wentelen.
Olie in de tajine en de kip - samen met de ui - aan alle zijden bakken.
Dan er de groenten op schikken in deze volgorde:
wortelen, daikon, aardappelen, courgette en tomaat.
Als laatste olijven en erwtjes toevoegen.
Dekstel op de tajine en een uurtje stoven: NIET ROEREN!!

Ondertussen de warme salade maken.

De warme salade:

Paprika en de tomaten in blokjes snijden.
De groenten stoven met een pepertje en de kruiden.
Even laten pruttelen.

Samen opdienen met eventueel wat brood, olijven en olie.

Linksonder de Belgische uitvoering, net voor het opdienen.
Rechtsonder de Marokkaanse bereiding van de warme salade.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten