vrijdag 3 maart 2023

Pizza a la Marco


We hebben een Italiaanse vriend, een èchte "La passione in tutto"! We leerden Marco kennen tijdens de corona periode, via mijn man die tijdens de corona lockdown uren sleet op een "bouw-je-eigen-houtoven" forum. Zowel Marco als mijn man bouwden tijdens de lockdown hun eigen houtoven. Ondertussen bakken we  pizza nog enkel in de houtoven maar de eerste pizza die Marco voor ons klaarmaakte was bakplaat pizza in een gewone oven. Heel lekker en gemakkelijk! Dit is een typische pizza uit Sicilië waar ze dikkere pizza maken. 

PS. Onderaan de pagina vind je wat extra tips voor het maken van Napolitaanse pizzas in de houtoven.


Voor 1 bakplaat pizza uit de oven, voor 4 personen:

Ingrediënten voor het deeg:
  • 500 bloem (waarvan 1/3 met een hoog eiwitgehalte)
  • 300 á 350 gr water op kamertemperatuur
  • 15 gr zout 
  • 6 gr instant gist (=15 gr verse gist)
Ingrediënten voor de tomatensaus:
  • 1 blik gepelde tomaten uit Italië (Mutti, verkrijgbaar bij Delhaize)
  • 1 kl oregano
  • 0,5 kl zout
  • 0,5 kl suiker
  • Zwarte peper
  • Geut olijfolie
Prak de tomaten met een vork en meng alles samen en laat de saus een paar uur trekken.

Beleg naar keuze! Deze combinatie van Marco was alvast heel lekker:
  • 1/2 paprika
  • 1 portobello
  • 2 plakken gekookte beenham
  • 125 gr mozzarella voor de oven (vast)
  • Zwarte peper
  • Olijfolie
  • Enkele blaadjes basilicum

Hoe maak je het deeg klaar?

Maak het deeg minstens 5 uur voor je pizza wilt bakken.
Gebruik een keukenrobot en kneed de bloem, het water (hou 50 gr water achter), de instant gist - op lage stand - tot een samenhangend deeg. Voeg dan het zout toe en het restende water in kleine hoeveelheden ("bijwassen") zodat het water kan opgenomen worden in het deeg. Laat even kneden op een hogere snelheid. De gluten vormen zich: het deeg wordt elastisch. 
Laat het deeg rijzen en plooi het deeg af en toe eens dubbel (stretch and fold).
Na 1 á 1,5 uur rijzen of iets langer (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) is je deeg al bijna verdubbeld en zet je het deeg in de frigo. 
Haal het deeg uit de frigo 1 uur voor je wilt bakken.

Hoe maak je de bakplaat pizza klaar?

Verwarm de oven met onder en bovenwarmte op 190 graden.
Breng het deeg over op een ingeleide bakplaat, rek en duw het deeg tot het de volledige plaat bedekt. Doe dit met natte of geoliede handen.






Beleg nu de pizza. Leg gekookte hesp onder de mozzarella zodat de hesp net verbrand tijdens het bakken. Kruid met oregano en zwarte peper.

Bak de pizza 30 minuten, de eerste 10-15 minuten onderaan in de oven, de volgende 15-20 minuten in het midden van de oven.

Als de pizza klaar is, strooi er nog wat verse buffelmozzarella op, wat blaadjes basilicum en wat druppels (picante) olijfolie. 

Dien op met een slaatje!
Bon apetito!


Hoe maak je Napolitaanse pizza's in de houtoven?

Neem het deeg uit de frigo en verdeel in porties (bv 200 gr) en bol op. Leg de bolletjes in een met bloem bestrooide bak of op een dienblad en dek af zodat de bolletjes niet uitdrogen. Na een klein uurtje zijn de bolletje terug wat gerezen en gemakkelijk tot een pizza te vormen.
Zet een bord met semolina bloem klaar en dep een bolletje deeg langs beide zijden voorzichtig in de bloem, en schud de bloem er wat af. Gebruik nu géén extra bloem meer om de pizza te vormen.
Vorm de pizza en beleg met lekkers. Bak een Napolitaanse pizza op hoge temperatuur in de houtoven. (ovenvloer 300º, koepel 400º met levende vlam).

Hoeveel voorzie je voor Napolitaanse pizza voor 6 personen?
  • Deeg van 1 kg bloem
  • 1 pak mozzarella voor de oven
  • Tomatensaus: 1 blik gepelde tomaten (400gr) is net iets te weinig
Ideetjes voor toppings:
  • Geitenkaas / zongedroogde tomaten / spek
  • Hesp / rode paprika / ajuin / zongedroogde tomaten
  • Ansjovis / kappertjes / champignons / olijven
  • Knoflook / rozemarijn / parmezaanse kaas
  • Aubergines in plakjes (eerst laten uitlekken met zout en grillen) / olijven / pecorino / kappertjes
  • Scampi: scampi marineren in marinade: olijfolie + limoen- of citroensap + zeste + peper + zout + fijngesneden of geperste look + peterselie (of koriander)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten