Nodig voor 6 broodjes van ongeveer 350 gram:
- 600 gram meergranen bloem (foresta, cereform)
- 600 gram witte bloem
- 6 dl lauwwarm water
- potje magere yoghurt (125 gram)
- 1 blokje verse gist (42 gram)
- 50 gr boter of olijfolie
- 20 gram zout
- 1/2 theelepel suiker
- eventueel voor afwerking: 1 ei
Bereiding
- Los de gist op in het lauwwarme water en voeg de suiker toe.
- Voeg het zout bij de bloem en meng het er goed onder.
- Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat traag kneden.
- Voeg de boter of olie toe.
- Laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
- Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover)
- In 6 stukken verdelen en opbollen en op een bakplaat leggen
- Laat 1 uur rijzen, strijk in met ei (volledige ei even loskloppen)
- Bak 25 minuten op 220 graden.
- Laat afkoelen op en rooster
Extra tips
- Van deze hoeveelheid deeg kun je ook 24 à 36 kleine broodjes maken, baktijd: 15 minuten.
- Eventueel extra's in het brood: sesamzaad, zonnebloempitten, havervlokken
- Donker brood is moeilijk om met de hand te kneden. Neem als verhouding dan 1/3 donker meel en 2/3 witte bloem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten