zondag 18 maart 2012

Roodbaars met aardappelen, pastinaak, citroen en salie

Ovenschotels zijn echt mijn ding. De ingrediënten verspreiden en vermengen zich en vormen heerlijk complexe smaken. Dit recept is gebaseerd op een recept van Ottolenghi, uit Het kookboek. Het originele recept is gemaakt met aardperen maar deze versie met pastinaak is ook erg lekker.

Voor 5 personen:

1 kg roodbaars, ontdaan van graten en in porties verdeeld
700 gr kleine vastkokende aardappelen
600 gr pastinaak, in plakken van 0.5 cm gesneden
4 teentjes look, fijngehakt
50 ml olijfolie
2 eetlepels fijngehakte salie
Peper en zout
1 citroen
400 gr kerstomaatjes
180 gr zwarte olijven, ontpit en in grof gehakt
2 eetlepels grof gesneden bladpeterselie

Warm de oven op tot 200 graden.

Was de aardappelen, kook ze beetgaar in royaal gezouten water (10-15 minuten). Giet ze af, laat ze iets afkoelen en snij ze in grote stukken. Leg ze in een braadslede.
Voeg de pastinaak, look, olijfolie, salie, peper en zout toe en meng alles losjes onder elkaar. Zet de braadslede in de oven.

Snij intussen citroen in dunne plakjes en verwijder de pitten.
Roer als de braadslede 30 minuten in de oven staat de plakjes citroen met een houten lepel onder de aardappelen en ze de schotel terug 20 minuten in de oven. Meng nu de olijven en kerstomaatjes erdoor en rooster het geheel nog 15 minuten.

Kruid de vis met peper en zout en bak af in een pan. Of kleur de vis even in de pan en gaar de vis nog 5 minuten verder in de oven.

Haal de braadslede ui de oven en roer er wat peterselie door. Leg er de vis op de groenten en dien op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen