[Stel je voor: een naar zuiderse kruiden geurende ovenschotel met een goudbruin korstje]
Een zomerse schotel met courgette en nieuwe aardappeltjes. Ze zijn er volop nu in de moestuin: de courgettes. Ik pluk ze niet te groot omdat ze dan zoveel fijner zijn van smaak en nog helemaal niet bloemig. Gisteren dit recept - op den bots - gemaakt en verorbert met goede vrienden.
En of het recept al op veel afwas stond want Ann wou het ook nog wel eens klaarmaken.
Wat heb je nodig voor 4-6 personen:
500 gr gehakt
1 blik gepelde tomaten
peper en zout
2 teentjes look, fijngehakt
2 courgettes, in kleine blokjes gesneden (1 cm)
4 eetlepels Italiaanse kruiden (*)
1 kg geschilde vastkokende aardappelen, in schijfjes van 1/2 cm
2 dl room
150 gr geraspte kaas
Hoe maak je het:
1. Kook de aardappelen 10-15 minuten met een beetje zout. Giet ze af en koel ze kort onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Dat even afkoelen is nodig om verder garen tegen te gaan.
2. Bak het gehakt los in en voeg er dan het blik gepelde tomaten, peper, zout en look toe. Laat het 15 minuten pruttelen. (Heb je nog witte wijn in de frigo staan dan kun je het blikje met een klein beetje wijn uitspoelen en dit bij je gehakt mengsel voegen)
3. Voeg er de courgetteblokjes en Italiaanse kruiden bij en laat nog 10 minuten pruttelen.
4. In een ovenschotel een laagje saus, een laagje aardappelen, een laagje saus, een laagje aardappelen, enz. Eindig altijd met een laagje aardappelen.
5. Overgiet de schotel met room en bestrooi met kaas.
6. Bak nog 20-25 minuten in een oven van 200 graden.
Dien op met een fris slaatje (sla, raketsla, tomaat, ...), een zuiderse vinaigrette en wat brood om te "soppen".
* De Italiaanse kruiden zijn essentieel voor deze schotel! Ik gebruik Miscuglio van Oil en Vinegar:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten