donderdag 19 juli 2012

Chocomousse ala Simone T.

Voor Iris.

Al jaren gebruik ik de werkwijze van Simone, wiens chocomousse ik 20-25 jaar geleden proefde en ik nergens anders zo lekker heb geproefd: vol van smaak en toch geen bom.  En toch zitten er eierdooiers en een beetje room in, maar die helpen juist voor de juiste luchtige consistentie.

Wat heb je nodig?

3 eierdooiers
133 gram zwarte chocolade
33 gram suiker
1,66 dl room
4 a 5 eiwitten

1. Maak een mousseline met de eierdooiers: de eierdooiers in een klein pannetje opkloppen op een zacht vuurtje met 2 eetlepels water tot een luchtige mousseline.

2. Ondertussen de chocolade smelten au bain marie.

3. De gesmolten chocolade zachtjes onder de mousseline mengen en laten afkoelen. (eventueel au bain julien: effekes de kom met de chocoladepasta in koud water zetten (niet ijskoud).

4. De room niet te vast opkloppen (niet meer lopend maar ook niet echt vast) en onder de chocolade pasta mengen. Doe dit in 2 stappen: neem 1/3 van de opgeklopte room en meng deze onder de chocoladepasta. Je hoeft niet zo voorzichtig te zijn, de bedoeling is de chocolade zachter te maken.
Dan de rest van de room er onder heffen met een spatel. Nu wel zachter te werk gaan. Deze stap is bepalend voor de smeuigheid van de mousse! De room zorgt ervoor dat de chocolade pasta niet meer zo stevig is en al iets van lucht bevat.

5. De eiwitten opkloppen. Eenmaal opgeklopt de suiker toevoegen en verder kloppen.

6. De eiwitten onder het chocolade mengsel spatelen. Doe dit best met een grote spatel en grote bewegingen.

7. De mousse in een grote of kleine potjes overbrengen (Om kleine potjes te vullen gebruik ik altijd een spuitzak). Minstens een paar uur laten afkoelen in de frigo.

8. (De pot waarin je de mousse gemaakt hebt uit..lepelen)

1 opmerking: