dinsdag 28 augustus 2012

Lasagne met echte bolognesesaus


Heimwee naar de keuken! Na 2 weken vakantie, 2 weken hand in het gips, bijna 2 weken in Kongsberg voor het werk begin ik mijn keuken danig te missen. In dit oord valt er culinair niet veel te beleven, of het is veeeeeel te duur. Mijn culinaire fantasie kent geen grenzen deze dagen.

Die zelfgemaakte lasagna bijvoorbeeld. Overheeeeerlijk! Ik maak hem al jaren en de mannen thuis zijn er verzot op. Het recept komt uit het "Groot Italiaans Kookboek" van Carla Capalbo. Om dit gerecht te maken heb je wel wat tijd nodig. Je maakt de dag voordien ECHTE bolognesesaus. Ik maak er dan meestal een grote pot van 8 liter en steek de rest van deze heerlijke saus in de diepvries. De saus is ook lekker bij andere soorten paste als penne, tagliatelle,...

Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor een schotel van 20 x 30 x 6 cm.

Wat heb je nodig voor de bolognese saus:

50 gram boter
4 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, fijngehakt
50 gram pancetta of niet gerookt spek, fijngesneden
2 wortels, in kleine stukjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 teentjes look, fijngehakt
700 gram mager rundergehakt
zout en (vers gemalen) zwarte peper
3 dl rode wijn
2.5 dl melk
800 gram pomodori uit blik, in stukjes met sap.
2 laurierblaadjes
1 theelepeltje verse tijm.

Wat heb je nodig voor de lasagne (voor ongeveer 4 personen):

400 gram gedroogde lasagnevellen
120 gram vers gemalen parmesan
40 gr boter

Wat heb je nodig voor de bechamelsaus:

7 dl melk
1/2 bussel peterselie
1 laurierblad
120 gram boter
75 gram bloem
zout en versgemalen zwarte peper

Hoe maak je de bolognese saus:

1. Verhit de boter en de olie in een grote pan. Voeg de ui toe en laat deze op een matig vuur 3-4 minuten fruiten. Doe er de pancetta bij en bak het geheel verder tot de ui glazig is.

2. Roer er de wortel, selderij en knoflook door. Laat nog 3-4 minuten bakken.

3. Voeg het gehakt toe.  Maak het gehakt los met een vork en roer tot het gehakt zijn rode kleur heeft verloren. Breng op smaak met peper en zout.

4. Verhoog het vuur en giet de wijn in de pan en kook een paar minuten tot de vloeistof is ingedampt. Voeg dan de melk toe en laat deze ook verdampen.

5. Roer de tomaten met hun sap en de kruiden door het mengsel. Breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus onder af en toe doorroeren 1,5 a 2 uur sudderen. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Hoe maak je de bechamelsaus:

1. Verwarm de melk met het laurierblad en de peterselie en laat dit even trekken. Laat niet koken. Sla deze stap niet over, de smaak van de peterselie is heerlijk in de saus.

2. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe, meng goed met een klopper. Laat dit even bakken onder voordurend roeren.

3. Voeg de gezeefde warme melk bij het boter-bloemmengsel en breng de saus al roerend aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.

Hoe bouw je de lasagne:

1. Kook de lasagne vellen kort (4 minuten korter dan dat er op de verpakking staat) in licht gezouten water en laat ze even afkoelen in koud water en laat ze uitdruppen.

2. Zorg dat je alles bij de hand hebt: grote rechthoekige kom, lasagnevellen, Bolognese en bechamelsaus, parmezaanse kaas.

3. Verdeel over de bodem van de ovenschaal een grote eetlepel Bolognesesaus. Leg een vel pasta op de saus.

4. Beleg de pasta met een dun laagje Bolognesesaus, besprenkel met een beetje bechamesaus en bestrooi met een beetje kaas:

5. Maak de volgende lagen ook zo. Eindig met een vel pasta dat alleen bedekt is met bechamelsaus.
Bestrooi de lasagne met Parmezaanse kaas.

6. Bak de lasagne goudbruin in de oven (200 graden). Laat de lasagna nog 5 minuten staan als ze uit de oven komt. Dien op met een fris slaatje (sla, rucola, tomaat, radijsjes, ... ) en een zuiderse vinaigrette.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen