woensdag 21 november 2012

Rode biet met appel en zonnebloempitten

Rode bieten aarden dit jaar zeer goed in mijn moestuin dus moeten ze gegeten worden! Een herfstvariant deze keer. Inspiratie haalde ik bij Ottolenghi maar vermits ik niet alle ingrediënten in huis had is het toch een Vlaamse versie geworden. En ook deze versie smaakt niet naar aarde!
Supersimpel en echt geen werk. Omdat de rode bieten eerste gegaard worden in de oven duurt het een tijdje voor het slaatje klaar is. Je kunt de rode bieten ook gaar koken in water maar garen in de oven geeft toch meer smaak.

Wat heb je nodig?
  • Een grote rode biet (doorsnede 13 cm) of een paar kleintjes
  • Een oogstappeltje of een andere zure appel
  • Een handvol zonnebloempitten
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el lekkere olijfolie
  • 1 teentje look
  • Peper en zout
Hoe maak je het klaar?

Zet de oven aan en verwarm je oven tot 200 graden.
Reinig de rode biet en wikkel deze in aluminumpapier.
Leg de rode biet op een rooster in de voorverwarmde oven. Zorg voor een ovenplaat onder de rode biet zodat het eventuele vocht dat uit de verpakte rode biet drupt wordt opgevangen.
Laat de rode biet 1 tot 1,5 uur garen in de oven tot ze gaar is. Met kleine bietjes hoeft die helemaal niet zo lang te duren. Als de biet gaar is glijdt een scherp mes er gemakkelijk in.
Grill de zonnebloempitten in een pannetje of in de oven.
Laat de rode biet iets afkoelen.
Schil de nog warme rode biet en snijd ze in blokjes van ongeveer 2 cm.
Schil de appel en snij de appel in kleine blokjes van 0,5 cm.
Voeg de appeltjes bij de rode biet samen met de zonnebloempitten, witte wijazijn, olijfolie, fijngesneden look, peper en zout. Klaar!

1 opmerking: