vrijdag 4 november 2011

Pannenkoeken met gist

Nodig voor ongeveer 30 pannenkoeken:

  • 500 gram bloem
  • 3/4 liter melk
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 20 gram verse gist
  • zout
  • 100 gram boter

Bereiding:
Breek de gist in lauwe melk en meng er suiker, bloem, zout en eierdooiers bij. Klop het eiwit stijf en voeg het bij het deeg. Laat gedurende ongeveer 1 uur op een warme plaats rijzen.
Smelt de boter in de koekenpan en schep er juist genoeg van het beslag in om geen te dikke pannenkoeken te krijgen. Laat het beslag in de pan rondlopen tot de bodem overal bedekt is. Keer de pannenkoek om wanneer de onderkant goudbruin en de bovenkant droog is. Als het deeg iets te dik (en dus ook de pannenkoeken iets te dik) is voeg dan wat spuitwater toe aan het deeg en roer goed om.
Dien de pannenkoeken op met suiker, siroop of compote (Uit 'Ons kookboek', druk van 1959)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen