woensdag 19 oktober 2011

Meergranen broodjes (350 gram)


Nodig voor 6 broodjes van ongeveer 350 gram:
  • 600 gram meergranen bloem (foresta, cereform)
  • 600 gram witte bloem
  • 6 dl lauwwarm water
  • potje magere yoghurt (125 gram)
  • 1 blokje verse gist (42 gram)
  • 50 gr boter of olijfolie
  • 20 gram zout
  • 1/2 theelepel suiker
  • eventueel voor afwerking: 1 ei
Bereiding
  • Los de gist op in het lauwwarme water en voeg de suiker toe.
  • Voeg het zout bij de bloem en meng het er goed onder.
  • Voeg het gistmengsel toe aan de bloem en laat traag kneden.
  • Voeg de boter of olie toe.
  • Laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover) 
  • In 6 stukken verdelen en opbollen en op een bakplaat leggen
  • Laat 1 uur rijzen, strijk in met ei (volledige ei even loskloppen)
  • Bak 25 minuten op 220 graden.
  • Laat afkoelen op en rooster
Extra tips
  • Van deze hoeveelheid deeg kun je ook 24 à 36 kleine broodjes maken, baktijd: 15 minuten.
  • Eventueel extra's in het brood: sesamzaad, zonnebloempitten, havervlokken
  • Donker brood is moeilijk om met de hand te kneden. Neem als verhouding dan 1/3 donker meel en 2/3 witte bloem.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen