zaterdag 7 april 2012

Eva leert de Noren rijsttaart eten



Deze week was dochter Eva in het land. Eva heeft een missie: de Noren eens iets anders laten proeven dan hun Noorse versie van rijstpap (risgrøt). Dus maakten we vandaag rijsttaart en morgen gaat die richting het verre noorden. Deze lekkere taart is niet moeilijk om te maken!

Het recept is aangepast voor een taartvorm met doorsnede van 30 cm.

Je kunt een rijsttaart maken met of zonder bodem.

Heb je niet veel tijd en kies je voor "rijsttaart zonder bodem", smeer dan een antikleef-bakvorm in met boter, bestrooi met paneermeel en stort daar je rijstebrij in.

Wil je toch een bodem, dan maak je bv de flandeeg (gistdeeg) uit het boekje van Stefan Elias:

180 gram bloem
40 gram water
10 gram verse gist (4 gram droge gist)
15 gram suiker
2 gram zout
1 klein ei
40 gram ongezouten boter

Los de gist samen met het gist en het water op en meng er de bloem, de suiker, het zout en de zachte boter bij. Kneed het deeg verder op de werktafel tot het soepel aanvoelt.
Leg het deeg in een kom en zet het afgedekt even in de koelkast.

Voor de vulling:

1 liter melk
1/2 doorgesneden vanillepeul
120 gram dessertrijst
snuifje zout
eventueel: snuifje saffraan, snuifje kaneel
amandelessence
150 gr suiker (of naar smaak)
2 eieren

Kook de melk met de vanillepeul. Giet de rijst in de kokende melk en laat ongeveer 40 minuten zachtjes koken, samen met het zout en eventueel een snuifje kaneel en saffraan.

Nu het deeg dun uitrollen en in de ingevette bakvorm leggen.

Na 40 minuten voeg je bij de rijstebrij: suiker, eierdooiers en enkele druppels amandelessence.
De rijstebrij mag goed vloeibaar zijn, doe er indien nodig nog wat extra melk bij.
Daarna de stijfgeklopte eiwitten eronder scheppen en de brij in de taartvorm gieten.
Bak de taart 30 tot 45 minuten in de oven op 180 graden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen