vrijdag 20 april 2012

Mannen en vlees (of stoverij met kriekbier en gember)

Wat maak je klaar wanneer zoonlief bij het begin van het weekend oppert "wanneer eten we nog eens frietjes?". En je 's avonds voor 3 mannen kookt? Voor 3 vleesminnende mannen?

Stoverij met frietjes!
Maar dan stoverij-net-even-anders: met kriekbier en gember, gebaseerd op een recept van Geert Van Hecke. Een heerlijke stoofpot!

Wat had ik klaar gezet (voor 3 mannen en 1 vrouw):

1200 gram rundsstoverij
1 fijngesneden ui
2 wortels in plakjes
3 teentjes knoflook (gepeld, niet gesneden)
1 eetlepel bloem
1/2 a 1 eetlepel rode-wijnazijn
2 flesjes kriekbier (Liefmans 2 x 0,33 liter)
1 koffielepel bruine suiker
1 kleine soeplepel heel fijn gesneden gember
peper, zout en een mespuntje kaneel.
1 bokaal noordkrieken (uitgelekt, ongeveer 200 gram)
50 gram boter

Bereiding:

Klontje boter in de tajine (of stoofpot).
Vlees goed aanbakken, de ui, wortelschijfjes en look toevoegen.
Strooi er de bloem over, meng goed en overgiet het vlees met het bier en de azijn.
Voeg  er de gember, suiker en een mespuntje kaneel bij.
Kruid met peper en zout en laat minstens 1 uur stoven.
(Maak ondertussen zelfgemaakte frietjes)
Neem na 1 uur het deksel van de tajine en laat de saus nog een beetje inkoken.
Voeg er de uitgelekte krieken aan toe en laat nog 5 minuutjes pruttelen.
Dien op met frietjes! En sla en tomaten.

Zal ik maar genoeg maken dacht ik voor ik eraan begon, morgen is er nog een dag.

Met 1,2 kg vlees kan dat lukken.
Niet dus, 3 soeplepels saus was er over, te weinig om nog eens van te eten, te weinig om een foto van te maken. (Nu, een foto van stoverij is ook niet zo opwindend). 
Lekker was het dus wel!

2 opmerkingen: