woensdag 11 april 2012

'Tepelbroodjes' (broodjes met olijfolie)




Zo noemde Iris ze toen ze uit de oven kwamen. Heerlijke broodjes!
Het recept is gebaseerd op "Pane al' olio" uit het boek The Fundamental Techniques of Classic Bread Baking.

Duurtijd 18 uur. Niet te maken zonder keukenrobot (bv. KitchenAid of Kenwood)

De avond voordien maak je een voordeeg, een biga deze keer:

222 gram meel (Maya)
189 gram water
0.2 gram verse gist

Mix alles met de keukenmachine (traag) tot alles goed gemengd is.
Dek de kom af met cellofaan en laat het 12 a 14 uur rijzen.

De volgende morgen zet je deze ingrediƫnten klaar:

821 gram meel (spelt)
452 gram water
18 gram zout
16 gram gist
82 gram olijfolie

Kneed de bloem,  het water en de biga met de keukenrobot (trage stand) tot alles gemengd is. 
Voeg er nu het zout en gist bij (gist aan de ene kant, zout aan de andere kant zodat ze niet met elkaar in aanraking komen) en kneed het 5 minuten op trage stand. Dan nog 10-15 minuten iets sneller kneden tot je een soepel deeg hebt.

Breng het deeg over in een licht ingeoliede kom en dek af met cellofaan.
Laat het 30 minuten rijzen.

Olie je handen in met een beetje zonnebloemolie en trek het deeg uit en vouw het terug toe, zoals je een brief toeplooit. Draai de kom en doe dit ook met het andere einde.
Laat het deeg terug 1 uur rijzen.

Olie je handen terug in en verdeel het deeg in 24 stukken van 75 gram. Bol de stukken op, dek af met cellofaan en laat 15 minuten rusten.

Duw het gas uit het deeg en geef het deeg zijn uiteindelijke vorm. Leg de bolletjes deeg op een bakplaat.

Laat de bolletjes nu eens 1 uur rijzen onder pastic cellofaan.

Warm de oven op tot 220 graden en voorzie onderaan een plaat waarop je heet water kunt gieten (stoom). 

Net voor de broodjes in de oven gaan snij je ze in met een schaar: knip onder een hoek van 45 graden de broodjes ongeveer 2 cm diep.  Steek de broodjes in de oven. Onderaan giet je een grote kop heet water op de plaat (voorzichtig!). Bak de broodjes in ongeveer 20 minuutjes goudbruin:  de broodjes moeten hol klinken als je op de onderkant tikt. Laat afkoelen op een rooster.

4 opmerkingen:

  1. lientjepralientje27 april 2012 22:31

    zeg, maar als je de bolletjes een uur laat rijzen onder plastic cellofaan, plakt dat er dan niet aan? vraag ik mij zo af. want als dat wel het geval is, dan is't om zeep als je dienen plastiek er af haalt, of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat valt reuze mee. Als brood goed gerezen is dan kan het wel wat verdragen.
      Ik neem de pastic er voorzichtig af en plooi ze dan op voor later hergebruik.
      Je kunt ook een keukenhanddoek gebruiken, maar dan drogen je broodjes iets meer uit.
      (tip: brood is klaar om te bakken als het terugveert als je er met je vinger er lichtjes induwt)

      Verwijderen
  2. Eigenlijk gebruik ik opgesneden diepvrieszakken van 6 liter en geen vershoudfolie mocht je dat denken.

    BeantwoordenVerwijderen