zondag 21 oktober 2012

Rijstpap met bruine suiker

Toen de telefoon ging stond ik net met melk in mijn hand: klaar om rijstpap te maken.
Rudi: "Hoe maak jij je rijstepap? Er zit geen room in hee?" Blijkbaar was het rijstpap-dag want 's avonds hoorde ik van nichtje Iris dat ook zij rijstpap had gemaakt. Er is een tijd voor alles, ook voor rijstpap dus.

Dit heb je nodig voor 4 porties:
  • 1 liter halfvolle melk
  • 110 gram dessertrijst
  • merg van 1/4 vanillestokje
  • safraan (draadjes of poeder: 1/2 doosje)
  • klein kaneelstokje
  • zout
  • 40 à 50 gram suiker

Zo maak je het:
  1. Was de rijst een aantal keer met koud water en giet af.
  2. Spoel een hoge kookpot om met water, giet er de melk in en warm op tot net voor kookpunt.
  3. Voeg er de rijst, saffraan, kaneel, vanillepeul bij.
  4. Laat dit zachtjes +/- 40 minuten pruttelen met het deksel op de kookpot.
  5. Blijf in de buurt en roer af en toe eens om. Rijstepap kookt zeer gemakkelijk over!
  6. Haal er de kaneelstok uit, voeg er een snuif zout en 40 à 50 gram suiker bij en roer goed om.
  7. Laat nog even kort opkoken en giet de rijstebrij in kommetjes. 
  8. Laat afkoelen en dien op met bruine suiker (bv. Lebbe)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen