woensdag 3 oktober 2012

Lang leve Bloch! Sandwiches natuur, met chocolade, met krenten


Deze morgen heb ik - eindelijk - deel 2 van Stefan Elias' trilogie "Stefan Elias bakt feestelijk recepten van Jacques Bloch" gekocht.  Ik zat er al een tijdje op te wachten en hoorde langs hier en daar geruchten over dat het wel gezellig was zo met Jacques Bloch recepten fine-tunen, over persconferenties en ook dat het weer dik in orde zou zijn. Het boekje ligt hier nu om regelmatig culinair op reis te gaan (in mijn hoofd). Verslavende bezigheid. Soit, ik ben fan. Brood is hemels.

Toch heb ik vandaag een recept uit het eerste boekje geplukt. Volgende week weg voor het werk en de achterblijvers mogen best wat zoet in huis hebben dacht ik zo. Dus werden het 16 sandwiches in 3 variaties: 8 sandwiches natuur, 4 met krenten en 4 met chocoladedruppels.

Basisdeeg is het deeg voor melkbrood. Voor 16 broodjes van 50 gram heb je nodig :
(alles op kamertemperatuur):

400 gram bloem
160 gr lauwe melk
2 eieren
40 gram suiker
1 pakje gist (42 gram)
8 gram zout
80 gram ongezouten zachte boter
50 gram chocoladedruppels (Gents Bakkershuis)
50 gram krenten (Gents Bakkershuis)

Werkwijze met een keukenrobot:
 1. De krenten heel even in lauwwarm water weken, afgieten. Leg de krenten op een keukenpapier zodat ze niet te nat zijn als je ze straks in het deeg verwerkt.
 2. Klop de eieren los in een en hou een half ei apart om straks je broodjes te bestrijken. Dek het half ei af zodat het niet uitdroogt.
 3. Meng de rest van het ei (1,5 ei) met de melk en de gist in de kom van de keukenrobot. Meng op trage stand tot het deeg goed gemengd is.
 4. Voeg nu het zout en de boter toe en laat nog 10 a 15 minuten kneden (stand 1 op Kenwood). Het deeg kan er - als je de boter net hebt toegevoegd - heel nat en onhandelbaar uitzien maar geen paniek! Kneed het deeg 10 tot 15 minuten tot het mooi elastisch is.
 5. Laat het deeg een kwartiertje rusten en verdeel het deeg dan in 4 stukken. Je kunt de stukken wegen (200 gram) maar heb je niet zoveel tijd dan je ook een worst maken van het deeg en dat met je spatel in 4 stukken verdelen.
 6. Meng de krenten onder 1 stuk deeg. Deel dit stuk met je spatel dan in 4.
 7. In een ander stuk deeg werk je de chocoladedruppels onder het deeg. Verdeel dit stuk ook in 4.
 8. Verdeel de resterende 2 stukken deeg ook in 4 stukken. Je hebt nu 16 stukjes deeg.
 9. Bol de stukjes deeg op en leg ze op een herbruikbaar bakvel.
 10. Dek de bolletjes af met cellofaan zodat ze niet uitdrogen en laat ze ongeveer 50 minuten rijzen.
 11. Strijk de broodjes in met het geklopt ei en knip met een schaar in de "sandwiches natuur". (Hoe je dat doet zie je op een foto in het boekje van Stefan, op bladzijde 32)
 12. Bak de broodjes minuten in een voorverwarmde oven van 225°.

Tip! Voor een goede ovenrijs kun je de broodjes in de oven "schieten".
Laat je broodjes rijzen op een herbruikbaar bakvel direct op je aanrecht en laat de bakplaat in de oven zitten! Als je de oven voorverwarmt warmt de bakplaat mee op. 
Hoe geraken de broodjes van het aanrecht dan in de oven? Schuif het bakvel met de broodjes op een bakplaat zonder randen en "schiet" het bakvel op het warme bakblik in de oven.  Het vergt een beetje handigheid (oefenen!) maar op deze manier krijg je een mooiere ovenrijs!

Zo ziet je tijdschema eruit:

13:00
Meng gist, melk en ei
13:01
Voeg bloem toe en kneed tot alles goed gemengd is
13:05
Voeg zout en boter toe en kneed nog eens +/- 15 minuten
13:20
Laat 15 minuten rijzen
13:35
Voeg krenten en chocloade toe, verdeel in porties en bol op
13:50
Laat de broodjes 60 minuten rijzen
14:50
Instrijken met geklopt ei en versieren
14:55
Bak af in +/- 8 minuten
15:03
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen

2 opmerkingen: