woensdag 31 oktober 2012

Pannenkoekjes met karnemelk

Deze zomer aten we voor het eerst "sveler" op de markt van Bergen. Ze roken heerlijk en werden geserveerd met frisse compotes van frambozen, aardbeien, slagroom, .... Weerstaan was onmogelijk. Heerlijk lichte pannenkoeken! En terwijl genieten van het uitzicht op de oude Bryggen, daar op die houten stoeltjes in de zon aan de oude Hanze kade.

Ondertussen is ook een veel-afwas-sveler versie, ideaal om een koude sombere zondag op te fleuren:

Wat heb je nodig voor ongeveer 30 pannenkoekjes (doorsnede 13 cm):
  • 4 eieren
  • 500 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 100 gram gesmolten boter
  • 1 liter karnemelk (Bv. Gervais, blauwe dop, zonder suiker)
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel natriumbicarbonaat
  • mespuntje zout
Hoe maak je het deeg:
  1. Mix in een kom de eieren met de suiker tot een romig mengsel.
  2. Breng de bloem, bakpoeder, natriumbicarbonaat en zout bij elkaar in een tweede kom en roer goed met een klopper zodat alles goed vermengd is.
  3. Voeg de karnemelk bij het bloemmengsel: giet in een dun straaltje de karnemelk in het midden van de bloem en roer vanuit het midden in steeds grotere cirkels tot alle karnemelk is opgenomen.
  4. Roer er de gesmolter boter onder.
  5. Roer er tenslotte het eimengsel onder.
  6. Zet het deeg mininum 30 minuten in de frigo.
Ik bak de sveler zoals ik ze het in Bergen heb zien bakken. Met een sauslepel (50cl) giet je deeg in het midden van een heet pannetje. Niet opensmeren! Als er dikke bellen op verschijnen keer je ze op met een spatel. De pannenkoekjes hoeven dus helemaal niet "droog" te zijn vooraleer je ze omdraait. Omdat er suiker in het deeg zit bakken de koekjes sneller donker, dus oppassen geblazen en je vuur op tijd bijregelen.

En dan opdienen met allerlei lekkers...

4 opmerkingen: