woensdag 19 oktober 2011

Krentenbolletjes

Nodig voor 12 broodjes van ongeveer 75 gram:
  • 400 gram bloem
  • 2 dl lauwwarme melk
  • 1 losgeklopt ei (+/- 65 gram)
  • 25 gr verse gist
  • 80 gr goede zachte boter
  • 5 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 200 gram rozijnen
  • eventueel voor afwerking: 1 ei
Bereiding
  • Los de gist op in de lauwwarme melk en voeg er een beetje van de suiker bij.
  • Voeg het zout en de resterende suiker bij de bloem en meng het er goed onder.
  • Voeg het gistmengsel en ei toe aan de bloem en laat traag kneden.
  • Voeg de boter toe en laat alles ongeveer 15 minuten kneden.
  • Voeg de rozijnen toen en laat nog even kneden.
  • Laat het deeg 40 min uur rijzen op een warme plaats (met een doek erover) 
  • In bolletjes verdelen, opbollen en op een bakplaat leggen
  • Laat 1 uur rijzen, strijk in met ei (volledige ei even los kloppen)
  • Bak 25 minuten op 220 graden.
  • Laat afkoelen op en rooster.

Extra tips
  • Van deze hoeveelheid deeg kun je ook 3 broodjes maken van 300 gram, baktijd: 25 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen