woensdag 21 december 2011

Brood - 1ste rijs in de frigo (18 uur)


Ingredienten voor 6 broodjes van +/- 350 gr:

500 gr spelt
400 gr multigranen bloem (cereform)
200 gr witte bloem
100 gr havervlokken
handje maanzaad
400 gr lauwwarm water
200 gr melk
120 gr magere youhurt
42 gr gist (1 blokje)
18 gr zout
6 lepels olijfolie

Gisteren rond 16 uur deeg gemaakt. Het deeg in 2 verdeeld en in 2 ingeoliede potten gedaan, afgedekt met cellofaan. 1 pot in de frigo gezet en 1 pot in de koele berging. De kommen waren groot genoeg voor een dubbele rijs maar toch niet groot genoeg: deeg kleefde echt tegen de cellofaan aan en die stond ook bol. Het verschil tussen frigo en koel berging is miniem. Het deeg uit de frigo was iets vochtiger.

Deze morgen - na een lange koele rijs van 18 uur - het deeg om iets voor 10 uur verdeeld in porties (350 Gr.), opgebold en onder een doek laten rijzen. Het duurt lang voor het deeg begint te rijzen. Uiteindelijk - 2 uur later, om 12 uur - heb ik ze dan  toch in de oven gestoken. Ze waren niet zo groot als normaal. Wel mooi gelijkmatig van vorm.
Het brood is iets vochtiger, ietsje vaster dan wat we gewoon zijn maar wel heel lekker vol van smaak!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen