zondag 15 april 2012

Bretoense Appeltaart

Een snel skypeken deze namiddag: "Mama, hoe maak je nu weer Bretoense Appeltaart?"
Waarschijnlijk heb ik het recept al een paar keer op een blaadje gekriebeld of op mail gezet en steeds weer raken die kattebelletjes verloren en verdwijnen email-recepten in een bodemloze postbus.

Zo ben ik toen deze blog gestart: na 5 keer "hoe maak je nu weer spaghetti Matriciana?",  "hoe maak ik pannenkoeken met gist?" of "hoe maak ik pizzadeeg?".  Oorspronkelijk om mama-recepten te delen met een dochter in het verre noorden en een zoon op kot in Gent, en later ook brood-recepten met (broodgekke) vrienden...

Terug naar de taart, voorlopig zonder foto. In een uurtje tover je een lekkere taart uit de oven, echt geen werk! Het recept heb ik ooit gekregen van Wouter bij wie ik de taart voor het eerst proefde.

Wat heb je nodig voor een Bretoense Appeltaart (taartvorm 27 a 30 cm doorsnede):

1 kant-en-klaar vel bladerdeeg/brokkeldeeg
6 appels (bv Golden)
1 kleine citroen of limoen
100 gram zachte boter
125 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
35 gram maiszetmeel
3 eieren
optioneel: zeste, vleugje kaneel

Rol het deeg uit (eventueel) en schik het in de taartvorm.
Schil de appels en snij de appels in blokjes van 1 cm. Doe de blokjes in een kom en druppel daar het sap van 1 kleine citroen over. Meng de blokjes goed met het beetje citroensap.
Vul de taartvorm met de blokjes appel.
Meng de gesmolten boter, het maïszetmeel, de eieren, de suiker, vanillesuiker en eventueel kaneel en zeste van citroen. Roer goed door om klonters te vermijden.
Giet dit mengsel op de appelblokjes en bak de taart 30 à 45 minuten in de oven op 180 graden.

(Ook zeer lekker lauw met een bolletje ijs.)

4 opmerkingen:

  1. Oh heerlijk, appeltaart! Ik kom hier net via de blog van Oon en bak ook graag: http://villaspeelmama.blogspot.com/p/keuken.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmmm, een super lekker blog kom ik hier weer tegen
    Liefs Zohra

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm, deze heb ik al 2 keer gemaakt, superlekker en supersnel, dank je wel (hé, nu rijm ik)

    BeantwoordenVerwijderen