donderdag 14 juni 2012

Cannelloni met spinazie en ricotta

Dank je wel Oon, voor de mooie foto.

Staat het recept online? Nog niet dus, maar daar komt nu verandering in. Een heerlijk vegetarische ovenschotel. Het originele recept is van Jamie Oliver. Hier wat bijgekruid met eigen tips. Dit recept vult een grote inox ovenschotel voor ongeveer 12 personen (35 x 28 x 6 cm). Daar passen ongeveer 28 cannelloni in. Je hoeft niet te wachten op bezoek om dit te maken: ik maak de grote ovenschotel ook gewoon voor onszelf en steek de rest in porties in de diepvries.

Wat heb je nodig?

Olijfolie
50 gram boter
8 teentjes look, fijngehakt
1,5 kg verse spinazie
1,5 kg ricotta
1,6 kg kerstomaatjes uit blik (Cirio, 4 x 400 gram)
300 gr versgemalen parmesaanse kaas
25 à 30 cannelloni
3 bolletjes mozzarella, in stukjes geplukt
6 eetlepels verse oregano, fijngehakt
blaadjes van 2 bundels verse balisilium
de steeltjes van de basilicum, fijngehakt
nootmuskaat
zwarte peper (versgemalen)
zout (zeezout)
1 theelepeltje suiker
1 liter room
12 ansjovissen, fijngehakt

Hoe maak je het?

De spinazie reinigen en wassen. De spinazie droogzwieren (met een zwierder = slacentrifuge). Dit droogzwieren is belangrijk omdat je zo de hoeveelheid nat beperkt!
Rasp de parmezaan, hak de look en kruiden fijn. Dat werkt straks nog zo handig.

Zet een hoge kookpot op het vuur met een scheut olijfolie en boter. Voeg er direct de helft van de fijngehakte look, de oregano en de nootmuskaat aan toe en laat dit rustig opwarmen en stoven. Als de look gaar is voeg je de spinazie toe. Roer de spinazie om, de spinazie zal 'smelten', voeg op die manier beetje bij beetje alle spinazie toe aan je kookpot. Laat nog 5 minuten stoven.
Laat de spinazie afkoelen in een kom.

Zet de lege kookpot terug op het vuur met een scheut olijfolie, de rest van de look, de fijngehakte basilicum steeltjes en de kerstomaatjes. Breng even aan de kook, kruid met een theelepeltje suiker, zout en versgemalen zwarte peper en laat dit 10 minuten pruttelen tot je een tomatensaus krijgt met een mooie consistentie. Qua zout gebruik ik hier graag het "zout met zeewier" (ik mot de man niet echt maar deze mengeling is echt wel lekker). Neem de pot van het vuur en roer er de blaadjes basilicum onder. Giet de tomatensaus in de overschotel.

De spinazie is nu al iets afgekoeld, druk het sap eruit (hou het sap bij!) en hak de spinazie fijn.
Meng de spinazie met de ricotta, de helft van de parmezaan en het vocht van de spinazie.
Gebruik een spuitzak om de cannelloni te vullen. Heb je geen spuitzak, gebruik dan een diepvrieszakje waarvan je een hoekje wegknipt. Cannelloni vullen is handiger als iemand de cannelloni rechtop kan vasthouden. Vul ze mooi stevig op en schik de cannelloni bovenop de tomatensaus.

Maak nu een witte saus: mix de room met de ansjovis en de helft van de resterende parmesan (1/4 dus), zout en peter. Is de saus te dik voeg er dan een beetje water aan toe. Schep de saus over de cannelloni. Besprenkel de schotel met een beetje olijfolie, de mozzarella stukjes en resterende parmezaan.

Bak dit ongeveer 25 minuutjes in een voorverwarmde oven (180°) tot het goed pruttelt en mooi bruin is gekleurd. Serveer hierbij een fris slaatje of gewoon wat raketsla.  (En een broodje om toch maar niets op je bord achter te laten)

6 opmerkingen:

  1. Deze vegetariër slaat de ogen ten hemel bij zo'n zegen: een lekker vegetarisch recept online zonder vreemde ingrediënten die je enkel op zuiderse marktjes of in vreemde winkels vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn er wat laat aan begonnen, maar halen ze binnen een minuutje uit de oven... Smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. nadat de schotel in de oven is gebakken. En als het uit de diepvries komt opwarmen in de microgolf. Gaat goed!

    BeantwoordenVerwijderen