woensdag 19 september 2012

Speltbroodjes met abrikozen, krenten en hazelnoten

Ongeveer een jaar geleden at ik in Oslo een frukt- og nøttebrød dat me qua smaaksensatie van mijn sokken blies. Ik heb toen gezworen: "dit wil ik zelf kunnen maken!"

Een jaar verder en veel (toch wel lekkere) probeersels verder ben ik er nog altijd niet in geslaagd om die ultieme smaak na te maken. Maar ik nader!

Dit weekend wou ik van dit notenbrood een snelle versie maken en het resultaat mocht er zijn. (Manlief vindt deze versie beter dan het brood in Oslo. )

Het recept is goed voor ongeveer 1800 gram deeg, hiervan maak je 8 broodjes van ongeveer 230 gram. 

Wat heb je nodig:
  • 850 gram speltmeel (licht grijs) 
  • 50 gram volkoren roggemeel 
  • 560 gram water
  • 30 gram verse gist
  • 15 gram zout
  • 50 gram ongezouten boter
  • 100 gram geroosterde hazelnoten, in stukken gehakt
  • 100 gram krenten
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in grove stukken gesneden
  • Kaneel en vers gemalen witte peper
1. Meng de bloem en water en meng dit op een trage stand (wacht met zout en gist!). Dek het deeg af en laat 20 minuten rusten.

2. Kruimel de gist over het deeg en laat even kneden. Als de gist er onder is gemengd voeg dan ook het zout, beetje kaneel, peper en de boter toe en kneed nog een 10 tal minuten. 

3. Kneed er nu ook de vruchten en noten onder. 

4. Breng het deeg over in een ingevette kom (neutrale olie, bv zonnebloemolie), draai het deeg in de kom zodat alle zijden olie hebben gehad. Dek de kom af en laat een uurtje rijzen.

5. Na een uurtje is je deeg al mooi gerezen. Verdeel het deeg in porties en bol de stukken deeg op. Dek de broodjes af met cellofaan en laat ze 30 minuten rijzen.

6. Bol de broodjes nog eens extra op en laat ze nu ongeveer 70 minuten afgedekt rijzen.

Tip: laat je broodjes rijzen op herbruikbare bakvellen direct op je aanrecht en laat de bakplaten in de oven zitten! Als je de oven voorverwarmt warmen de bakplaten mee op. 
Hoe geraken de broodjes van het aanrecht dan in de oven? Schuif het bakvel met de broodjes op een bakplaat zonder randen en "schiet" het bakvel op het warme bakblik in de oven.  Het vergt een beetje handigheid (oefenen!) maar op deze manier krijg je een mooiere ovenrijs!
Voor 8 broodjes gebruik ik 2 bakvellen ter grootte van een bakplaat.

7. Snij de broodjes en en bak ze de 8 broodjes in ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven (230°). 

Je broodjes krijgen een mooie korst als je voor wat stoom zorgt in je oven. Je kunt dit doen met een plantenspuit waarmee je een paar keer goed op de zijkanten en onderkant van de oven spuit, kort nadat je de broodjes in de oven steekt.  Na 5 minuten de temperatuur van de oven verlagen naar 210 graden.

Zo ziet je tijdschema eruit:

00:00
Meng de bloem en water
Laat 20 min rusten
00:20
Voeg gist,  zout en boter toe
Kneed +/- 10 minuten
00:30
Voeg fruit en noten toe, kneed nog even
00:35
Breng het deeg in een ingevette kom
Laat 60 minuten rijzen
01:35
Verdeel in porties, bol op
Laat 30 minuten rijzen
02:05
Bol extra op en laat
70 minuten rijzen
03:15
Snij de broodjes in en bak af in +/- 15 minuten
03:20
Verlaag de temperatuur van je oven
03:30
Haal de broodjes uit de oven en laat ze afkoelen


In ditzelfde weekend heb ik nog eens het schitterend frans landbrood van Levine gebakken. Met roggedesem ipv tarwedesem. Het brood heeft lang gerijpt: vrijdagavond gestart en door omstandigheden is het brood pas op zondagnamiddag gebakken. Na een lange rijping was het resultaat een zeer smakelijk zurig brood, de echte smaak van een Frans pain de campagne, heerlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten